• No products in the cart.
Image Alt

PSH Properties

Amint kifut a járvány-hatás, újra élénkülni fog a piac

Petki Ildikó, a Triarco Ingatlan Csoporthoz tartozó First Clean üzletág Sales Managere szerint a vírus okozta ritmusváltás számos új lehetőséget is magával hozott, és ők azok közé tartoznak, akik ezt jó érzékkel észre is vették. Az ingatlanszakma számos szolgáltatási területén aktív cég partnerének elmondása alapján kellő odafigyeléssel – és egy sor fejlett technológia alkalmazásával – az irodaterek tisztán és vírusmentesen tarthatóak. Emellett a piac visszarendeződéséről és az egyterű irodák alkonyáról beszélgettünk.

– Sokak szerint a vírus utáni élet már nem lesz ugyanolyan, mint előtte. Önök miként készültek fel a visszatérésre? Milyen tech megoldásokat fejlesztettetek ki a biztonságos munkavégzés érdekében?

– Irritatív- és allergén anyag mentes takarító- tisztító szerekkel, no meg egy kis ózonnal vérteztük fel magunkat, és ezzel tértünk vissza a piacra. A vírus megjelenése előtt is fontos volt számunkra a vegyszermentes élet, és a környezettudatosság, de erre most még nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk. Az irodaterületek takarításakor szem előtt kell tartanunk az ott dolgozó emberek egészségét, csakúgy, mint a saját munkavállalóinkét. Elsősorban olyan megoldásokat kerestünk, amellyel akár napi szinten is tudjuk fertőtleníteni a raktár- és irodaterületeket, mégsem leszünk veszélyesek sem a környezetre sem az emberi életre. Tudatosan olyan cégekkel vettük fel a kapcsolatot, akik már a tisztítószerek előállításakor is odafigyelnek a természetes környezetre. A beszállító partnereink napenergia hasznosításával vegán, hipoallergén, klór- valamint állatkísérletektől mentes termékeket állítanak elő. Ezen túlmenően felkerült a palettánkra a vírusölő ózonos fertőtlenítés is, amelynek használata, és egy alapos szellőztetés után nem marad káros anyag sem a levegőben, sem a fertőtlenített anyagokon. Irodaterületeknél felhívjuk a figyelmet arra – és mi is nagyobb gondosságot fordítunk rá -, hogy a folyamatosan használatban lévő felületeket (asztalok, konyha, étkező) érdemes olyan felületkezelőkkel rendszeresen tisztán tartani, amelyek egészségre nem ártalmasak, nem tartalmaznak maró hatású savakat, de mégis tisztán és vírusmentesen tartják környezetünket.

– Önök, a cégen belül hogyan oldották meg a biztonságos munkavégzést?

– Az elmúlt időszakban mi sem találkoztunk személyesen; online vagy telefonon egyeztettünk ügyfeleinkkel, illetve az elvégzendő feladatokkal kapcsolatosan. Szigorúan betartottuk az országban érvényben lévő, a helyzetre vonatkozó előírásokat, utasításokat. Most már azonban mi is kezdünk lazítani a korlátozásokon, végre újra vannak ingatlanbejárások és személyes megbeszélések a partnereinkkel.

– Melyik üzletáguk prosperál most a legjobban?

– A takarításra a fertőtlenítő kezelések miatt hatványozottan szükség van, így ebben az üzletágunkban a megrendelés állomány dinamikusan növekszik. Az épület üzemeltetésben is igyekszünk megfelelni a járványhelyzet adta új elvárásoknak. Nem meglepő módon sok új megkeresést kapunk értékbecslések elkészítésére, hiszen most minden tulajdonos szeretné tudni, hogy miként hatott a hirtelen történt gazdasági változás az ingatlanok árára.

– Mit tapasztalnak, változtak/változnak a bérlői, illetve megbízói igények?

– A bérlői igények érezhetően megváltoztak az elmúlt időszakban, de az érdekesség az, hogy amíg egyfelől bizonyos cégek méretben csökkentek, vagy például a vendéglátás egyes területein a vállalkozások bezárásra kényszerültek, mások éppen kihasználva ezt az időszakot új üzletet nyitnak, új vállalkozást indítanak. A megbízásaink éppen ezért továbbra is változatosak. A pandémia hatására az iroda és a raktárpiacon is érzékeltünk egy jelentős megtorpanást, a cégek egyértelműen tudatosabban tervezik meg az irodaterületük méretét. Az általunk kezelt iroda és ipari ingatlanokban a bérleti szerződéseink többsége hosszútávra szól és ebben a szegmensben szerencsére nem az újra tárgyalásokon volt eddig a fő hangsúly.

– Iparági hírek szerint a vírus egyik utóhatása az lehet, hogy véget ér az egyterű irodák diadalmenete, sőt sokan a radikális visszaszorulásáról beszélnek. Egyetért ezzel?

– A legutolsó gazdasági világválság után a cégek költségmegtakarítási szempontokat figyelembe véve helyezték el a munkatársaikat egyterű irodákban, viszonylag közel ülve egymáshoz, a cég profiljától függően. Jellemzően csak a cégvezetők kaptak külön irodákat, illetve a tárgyalókat helyezték el egy körbezárt térben. A vírus megjelenése után szükség van a távolságtartásra, és a sokak által nem kedvelt válaszfalakra, a fertőzések terjedésének megakadályozása végett. Én ettől eltekintve egyébként is egyetértek azzal a feltevéssel, hogy aki szellemi munkát végez, annak szüksége van külön szobára, és statisztikák szerint az egyterű irodák dolgozóinak jóval magasabb a stressz szintje, valamint sokkal visszahúzódóbbak lesznek. Ilyen formában akár jól is jöhet a cégeknek, ha újra „fülkésítik” az irodatereket, amely sajnos nem várt költségeket, viszont kedvező fordulatot is hozhat a társaság életében.

– Mit gondol, mikorra tér vissza a piac az év eleji állapotokhoz?

– Ahogy kifut a járvány-hatás, újra élénkülni fog a piac, amit mi már néhány hete tapasztalunk. A bizalom kezd helyre állni, bár a járvány közvetett hatásai hosszabb távon is elhúzódhatnak. Mi is egyet értünk azzal, hogy ősszel várható még egy második csendesebb szakasz, de alapvetően év végéig normalizálódhat a helyzet, jelentős aránytalanságokra nem számítunk, és nem is tapasztaltunk ilyet. Optimisták vagyunk ezzel kapcsolatban, szerintünk gyorsabban fog visszaállni az üzleti élet a régi kerékvágásba, mint ahogy azt sokan gondolnák. Ez elsősorban az irodapiacra érvényes, a turistákra optimalizált szegmens azonban nem fog talpra állni egy-két hónap alatt. Ott akkor is jelentős árcsökkenés várható, ha megnyílnak a határok, hiszen az egymással versenyző szállodák jelentős akciókat adnak majd vendégeiknek a bevételeik növelése, illetve a tevékenységük újraindítása érdekében.

Petki Ildikó, PSH Properties Kft. tulajdonos, ügyvezető